úterý 9. ledna 2018

Hádanky a hříčky nejen se slovíčky

POSPÍŠILOVÁ, Z. Hádanky a hříčky nejen se slovíčky. Praha: Portál, 2015. 104 s.

Pololetní vysvědčení již klepe na dveře a uzavírání známek jakbysmet. Proto bych dnešní příspěvek ráda věnovala všem paním učitelkám, zejména na prvním stupni, a maminkám a tatínkům, kteří již nevědí, jak by zaměstnali hlavy svých dětí a zároveň je hravou formou něco naučili či nějaké učivo zopakovali. Právě pro ně/ pro vás je jako stvořená publikace Zuzany Pospíšilové Hádanky a hříčky nejen se slovíčky (pro děti od 7 do 11 let).
Možná se v duchu ptáte, proč vám doporučuji něco, co bylo vydáno již roku 2015?! A pozor! Jedná se dokonce o třetí vydání, poprvé byly Hádanky a hříčky v nakladatelství Portál vydány roku 2006! Odpověď je prostá. Protože… Ale víte co? Všechno chce svůj čas, takže začneme pěkně popořádku.
Autorka knihu rozdělila do čtyř větších kapitol. V první z nich s názvem Počítání na děti čekají např. hry a hrátky s římskými číslicemi, geometrickými útvary, číselnými řadami, dále číslicové pexeso, šifrované počítání a mnoho dalšího. (Než jsem se pustila do pročítání Hádanek a hříček, dala jsem si závazek, že si všechny zadané úkoly stránku po stránce sama vyzkouším a vypracuji. To jsem si dala! Tedy přesněji ty početní hrátky mi daly! Nad některými zapeklitými úkoly jsem přemýšlela tak, až se mi z mozkových závitů kouřilo! Smekám před malými dětmi! 😊)
Po Počítání vhodně autorka zařadila odlehčující kapitolu Veselé malování, kde vám i dětem ukáže, že namalovat obrázek lze i podle přesného návodu a že způsob, jakým nakreslíte své jméno, o vás mnohé prozradí.
Nejrozsáhlejší kapitolou jsou Hříčky se slovíčky. Jsem moc ráda, že nejvíce prostoru dostala právě čeština. Zdá se mi, že v posledních letech s ní děti stále více bojují a dělají si z ní velkého nepřítele. Zbytečně. Díky nápadům Zuzany Pospíšilové se i takový pravopis, poezie, homonyma, přísloví, zkratky či cizí slova stanou zábavou a učení dětem půjde jedna dvě.
Závěr knihy patří hádankám, a to ne ledajakým. Těšit se můžete např. na hádanky botanické, oblečené, hodinové či dohádanky.
Ač se kapitoly či jednotlivé úkoly věnují věcem různým, jedno mají společné – KREATIVITU a PŘEMÝŠLENÍ. Napomáhají dětem se učivo hravou formou naučit, zopakovat a upevnit, tříbí jazykový cit a cíleně rozvíjí slovní zásobu.
Ale v čem tkví největší kouzlo Hádanek a hříček? Všechny početní úkoly, výtvarné výzvy, jazykové hry a hříčky či hádanky jsou psány ve formě BÁSNIČEK, doplněné úsměvnými ilustracemi a opatřeny, jak jinak, zadáními, co má žáček dělat. Na úplný závěr ještě autorka připojila správná řešení jednotlivých úkolů.
Milé paní učitelky a již ne bezradné maminky a tatínkové, pokud stále ještě váháte, jak sobě i dětem zpříjemnit náročné dny do pololetního vysvědčení, myslím, že Hádanky a hříčky nejen se slovíčky by mohly být tou správnou volbou! 







Žádné komentáře:

Okomentovat